Yelah: Deportation till Irak stoppad

Igår torsdag genomförde Initiativet Stop Udvisningerne en aktion på Kastrup flygplats för att förhindra deportationen av en irakisk man.

 

- Så länge myndigheterna inte själva tar ansvar, utan fortsätter att tvångsavvisa människor till en osäker tillvaro, måste vi försöka att göra det, säger Asla, talesperson från Stop Udvisningerne i ett pressmeddelande.

 

Klockan halv elva samlades 29 aktivister för att blockera flygbolaget Lufthansa genom att ställa sig i kedjor framför bolagets check-in. Stop Udvisningerne anser att danska myndigheter "spelar rysk roulette med de tvångsavvisade".

 

Samtidigt hängde andra aktivister upp banderoller och hällde ut pärlor på golvet inne i terminalen. Allt för att dra till sig så mycket uppmärksamhet som möjligt om den förestående utvisningen, enligt modkraft.dk. Den planerade flygningen ställdes in, men anledningen är enligt en av de deltagande aktivisterna oklar.

 

Blockaden pågick en halvtimma innan polis grep alla, misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten. Alla släpptes inom loppet av fyra timmar.

 

 

Lilly Näslund

Länk till artikeln