Yelah: Blockad utanför Migrationsverket

Runt 200 aktivister blockerade på torsdagen migrationsverket för att hindra handläggarna från att komma till sitt arbete. Parollen var ”En avvisningsfri dag” och aktionen gick lugnt till och blev enligt många väldigt lyckad.

Kl.07.30 på torsdagsmorgon samlades runt 200 aktivister utanför migrationsverket i Malmö. Tanken var att under parollen ”En avvisningsfri dag” hindra verkets handläggare från att komma till sina arbeten.

 

- Systemet upprätthålls inte bara av makthavare långt uppe utan det finns och utövas även mitt ibland oss, som i beslut av handläggare på migrationsverket. Det måste finnas ett personligt ansvar, säger en av arrangörerna.

 

Aktionen var en del i det alternativa ESF Actions temadag runt migration and open borders, och var väl planerad. Utanför hade ett bord placerats med champagne som en ironisk parallell till att handläggare på migrationsverket tidigare har ertappats med att fira avvisningar med tårta och champagne. I gräset vid entrén hade det stuckits vita kors i marken och satts upp plakat med bilder på avvisade som sedan blivit torterade. Ur ett högtalarsystem spelades begravningsmusik. Till hands fanns även flygblad att dela ut till handläggare med ett avvisningsbeslut till migrationsverkets chef Dan Eliasson, utfärdat av den påhittade myndigheten Deportation Board. Dessutom hölls flera banderoller med slagord som ”Ingen människa är illegal” och ”Stoppa deportationerna” upp kring byggnaden.

 

När de första tjänstemännen kom på morgonen drog sig skaran aktivister snabbt samman. En kort stund blev stämningen hätsk, när en av poliserna tog upp och hotade med pepparspray. Men det lugnade sig snabbt och under resten av aktionen var stämningen varm med allsång och slagord bland aktivisterna.

 

Enligt uppgifter lyckades några av handläggarna ta sig in i byggnaden under morgonen, med hjälp av polisen via bakdörrar. Polisen uppmanade sedan efterkommande att arbeta hemifrån. Flera av tjänstemännen som ändå försökte komma in blev ståendes på gatan då låsen upptäcktes vara igenklistrade. Aktivisterna passade på att förklara och förmedla sitt budskap, men handläggarna visade sura miner. Ingen av dem ville ge någon kommentar till Yelah.

 

Till Sydsvenskan säger istället Ulf Stafsgård, säkerhetsansvarig på migrationsverket:

 

- Det är fel att inrikta sig på oss tjänstemän. Som alla statliga myndigheter följer vi alla lagar som riksdagen och regeringen beslutat om.

Denna åsikt delades inte av demonstranterna.

 

- Det måste alltid finnas ett ansvar hos individen, säger en av deltagarna.

 

Det var stor medial och polisiär närvaro under hela aktionen. Enligt dialogpolis J Nilsson gick allt bra:

 

- Opinionyttrarna sköter sig bra. Man måste få säga vad man vill, så länge det inte blir skadegörelse, säger han till Yelah.

 

Strax efter tio avslutades aktionen och många begav sig sedan mot Stortorget där demonstrationen för öppna gränser skulle starta klockan 11.

 

- Jag tycker allt gått jättebra. Vi har lyckats att starkt visa att svensk flyktingpolitik och migrationsverkets arbete är katastrofalt. Vi har också pratat med de asylsökande som varit här så att de förstått att det inte är mot dem, utan mot migrationsverket som institution, vi är här, säger demonstranten Carl Lundevi i slutet av aktionen.

 

Linus Kullving

Länk till artikeln