Utvisningshotad släpptes ur förvaret

På måndagen den 18 oktober skulle Musa, 20 år från Afghanistan, utvisas från förvaret i Kållered, Göteborg. Musa kom till Sverige för två år sedan. Han förlorade hela sin familj förutom en syster i samband med konflikt över mark. De dödades i skottlossning och Musa flydde till Sverige. Han hade varit
intresserad av kristendomen i Afghanistan och han kom i kontakt med kyrkan via bekanta i kommunen han bodde tidigare lärde han sig mer om religionen och till sist blev han kristen. Musa har avslag i alla instanser då Migrationsverket ifrågasätter hans asylberättelse.

Han kallades till återvändandesamtal och dagen efter samtalet blev han gripen i sin bostad. Musa har aldrig avvikit från beslut om avvisning och aldrig gömt sig . Han greps och satt häktad i Växjö och den 20 september fick han Göran Insulan som försvarsadvokat. Den 25 september får han avslag på verkställighetshinder som hans ideella ombud skickar till Migrationsverket. Polisen har redan bokat resa för honom för måndag 18 oktober innan ens överklagandetiden är slut.
Det handlar om att effektivt och snabbt utvisa Musa. Därför tilldelas han en svartlistad advokat och resan är planerad innan överklagandetiden är slut.

Vid 14-tiden på måndagen samlades ett 20-tal aktivister utanför förvaret i Kållered för att blockera den planera utvisningen. Ca en timme senare kom beskedet att Migrationsöverdomstolen givit prövningstillstånd åt Musas ärende. Under eftermiddagen släpptes Musa från förvaret.

– Det känns som att jag har fötts på nytt, som att jag fått ett nytt liv de senaste fyra timmarna, säger Musa Rezai, via
en kontaktperson, till Göteborgs Fria tidning.