Svår situation för immigranter i Lampedusa

I Lampedusa, Italien, har det varit svårt för flyktingar från Tunisien. De trycks ihop i förvar och hotas med deportation. 

 

Det som motsvarar förvaret kallas i lampedusa CIE (center för identifiering och utvisning). Där sitter nästan 1300 personer inlåsta, barn och vuxna får dela på de överfulla rummen. 

 

Den Italienska tidningen La Stampa beskriver den 21 september 2011 en revolt från imigranterna, där stora rökpelare stiger mot himlen. De fortsätter med att förklara att lokalbefolkningen är uppskrämda av situationen. Det sprids rykten om "de våldsamma immigranterna", en man som tidningen pratat med har skaffat sig vapen för att skydda sig och sin fru.

 

I Fria Tidningen uttalar sig Eu-experten vid Universidad Autónoma de Madrid,  Daniel F. Rivera. 

 

Han säger att bristen på jobb och långsamma sociala reformer har lett till att fler än 30 000 tunisier lämnat landet och kommit till den italienska ön Lampedusa, vilket skapat en svår flyktingsituation. 

 

Rivera menar att EU har gjort väldigt lite för att hantera tillströmningen av flyktingar och ekonomiska migranter. Frankrike intagit en mycket protektionistisk hållning och tillsammans med Italien förespråkar landet en förändring av Schengenavtalet som skulle tillåta ett medlemsland att utan någon annans godkännande stänga sina gränser på obestämd tid när särskilda situationer uppstår.