Situationen i Grekland

De senaste månaderna har attackerna mot papperslösa och anti-rasister ökat i Grekland. Regeringen har satt avskaffandet av "illegal migration" högst på agendan och i media odlas rasismen.

Nya förvar samt polisiära operationer mot papperslösa och asylsökande

Massarresteringar av papperslösa genomförs var och varaannan dag och förvaren är nu så fyllda att de förvarstagna ska flyttas till ett f.d. Nato-militärläger i Aspropyrgos nära Aten med plats för ca 2000 personer, och även i Patras. Från dessa förvar ska de sedan deporteras till ursprungsländer.

Frontex som kustbevakning

Förutom Frontex's egna fartyg ska även ett fängelsefartyg cirkulera utanför Grekland, som ska plocka upp migranter/papperslösa från öarna för att sedan föra dem till förvaren. Den grekiska flottan kommer att delta i jakten på papperslösa och kommer även att ges extra resurser för detta. Även ett polskt flygplan kommer användas för att jaga efter papperslösa.

I detta klimat ökar grekiska rasist/facist-organisationer sin verksamhet och har bl.a. format "medborgarkommittéer" som misshandlar migranter och även har försökt bränna ner en moské.

NO BORDER CAMP Lesvos 8/2009

I augusti (25-31/8), kommer det hållas ett NoBorder Camp på ön Lesvos, som ses som en av de viktigaste transitöarna till/från EU. För mer info, se: http://lesvos09.antira.info/