Pressmeddelande: Blockad av Migrationsverkets del i Prideparaden, Stockholm

"Migrationsverkets makt - HBTQ-personers dödsdom" Foto:Marja Joss

Temat för årets Pridefestival är Makt. Stockholm Pride vill "ifrågasätta och debattera" olika former av makt, vilket det nybildade nätverket Bekymrade HBTQ-anarkister anser är ett bra initiativ. Därför vänder de sig mot att Migrationsverket som myndighet välkomnas att delta i paraden.

 

Idag, 31/7 2010, gick Stockholms Prideparad genom staden. Tiotusentals personer deltog i festen och en ännu större publik hejade på längs gatorna.

 

När Migrationsverkets del i tåget vid 15-tiden ankom till Kungliga Dramatiska Teatern klev sex fredliga aktivister, från nätverket Bekymrade HBTQ-anarkister, fram och blockerade deras väg. Fyra av dem var sammanlänkade med metallrör, två höll en banderoll med texten: "Migrationsverket makt – HBTQ-personers dödsdom" samt delade ut information om aktionen. Under rop som "Stoppa deportationer av HBTQ-personer!" hindrades Migrationsverkets del i tåget under några minuter från att passera. När den symboliska blockaden var över kunde Migrationsverket fortsätta gå i paraden men nu bakom aktivisternas banderoll.

 

Temat för årets festival är Makt. Stockholm Pride vill "ifrågasätta och debattera" olika former av makt, vilket nätverket anser är ett bra initiativ. Därför vänder de sig mot att Migrationsverket som myndighet välkomnas att delta i paraden, och menar att Migrationsverket har som praxis att använda sin makt till att ta beslut som i förlängningen leder till HBTQ-personers lidande och död.

 

- Jag ställer mig i vägen för Migrationsverkets del i Prideparaden för att aktivt protestera mot det maktmissbruk som de gång på gång använder sig av när de väljer att läsa lagparagrafer till asylsökandes nackdel. Att vara förföljd på grund av sin sexuella läggning eller könsuttryck är giltiga asylskäl, men blir alltför ofta ifrågasatta, säger Ahmed Nilsson.

 

- Det är ett hån att de har mage att delta i paraden när de som institution står för mycket av det förtryck som många av oss i leden kämpar mot, säger Anna Johansson. Jag är själv HBTQ-person och brukar gå i paraden men i år kände jag att jag aktivt var tvungen att göra något när samma myndighet som utvisar mina vänner ska gå bredvid mig i paraden.

 

Fotnot: Också andra grupper genomförde under dagen ytterligare protester mot Migrationsverkets deltagande i Prideparaden.

"Migrationsverkets makt - HBTQ-personers dödsdom" Foto: Marja Joss