Polisen spanar på papperslösa

Artikel från Arbetaren av Kristina Lindquist, 8 oktober 2008

 

Tio medlemmar i syndikalistiska Registret tar nu strid för utebliven lön efter att ha flytt från en poliskontroll på en byggarbetsplats i Åre.

 

– Vi har förgäves försökt komma till förhandling och kommer på något sätt att kräva att våra medlemmar får betalt, säger Ruben Tastas-Duque från Västerorts LS av SAC till Arbetaren.

 

Det var i slutet av augusti som elva papperslösa medlemmar i Registret kontaktades av ett personaluthyrningsföretag som erbjöd byggnadsarbete i Åre.

 

Medlemmarna skulle få resa och uppehälle betalt samt 100 kronor i timmen direkt i handen. Två personer i gruppen togs av polis redan på Östersunds tågstation och avvisades senare till sitt ursprungsland Bolivia.

 

– Övriga nio personer arbetade intensivt i en vecka innan polisen dök upp på arbetsplatsen. Arbetarna fick fly därifrån och klarade sig undan polisen, säger Ruben Tastas-Duque.

 

– Det blev vad jag vet inga repressalier mot arbetsköparen, fortsätter han.

Polisen vill inte gå med på att det ska ha förekommit någon ”razzia” eller annan riktad verksamhet mot särskilda byggföretag.

 

– Vi bedriver spaningsinsatser mot människor som inte ska vara i Sverige och gör både anmälda och oanmälda besök på arbetsplatser, säger Krister Ramsell på Östersundspolisen.

 

Ruben Tastas-Duque berättar att de nio medlemmarna fick sin tågresa tillbaka till Stockholm betald av arbetsgivaren och att de i efterhand skulle få lön för den tid de arbetat. Hittills har dock ingen lön betalats ut.

 

– Vi hoppas kunna få stöd av Östersunds LS av SAC i den här konflikten, säger Ruben Tastas-Duque.

 

Arbetaren har utan resultat sökt Patrik Aguilar Sturm, på det aktuella bemanningsföretaget Ditt Service Företag AB, DSF, för en kommentar.