Papperslösa ockuperar byggnad i Bryssel

Den 4 november startade UDEP-Bruxelles, en grupp av papperslösa migranter, en ockupation av en stor byggnad i centrala Bryssel.

Ockuperade byggnaden användes som kontor av energibolaget Electrabel, men nu ägs den av en privat ägare. UDEP (Union de Défence de Sans Papier- Bruxelles) har fått tillstånd från både borgmästare av Ixelles, området  där byggnaden ligger och ägaren att använda bottenvåningen och första våningen av denna gigantiska byggnad för sina aktiviteter.

Papperslösa har cirka 4000 kvadratmeter och tiotals rum till sin förfogande som de använder som sovplats, mötesplats och andra aktiviteter.  Cirka 600 papperslösa vistas och sittstrejkar i lokalen och  antalet migranter som vill ansluta sig i UDEP ökar varje dag. När vi träffade de aktiva antalet papperslösa som ville ansluta sig hade blivit så hög så att det gick inte ta emot de i organisationen. Det var bara papperslösa kvinnor som fick bli medlemmar för att skapa könsbalans. De andra fick återkomma när  förutsättningar blev bättre för att organisera flera.

 

- Detta är största organisering av papperslösa som vi har varit med om sedan 1974 i Belgien. Vi är många papperslösa arbetare från olika länder som har  samlats krig kravet på regularisering och rätten att  röra sig fritt. Den 14 november marscherade vi till migrationsministerns kontor. Vi hoppas på att kunna få stöd från allmänheten för våra krav. Våra grannar har besökt oss och visat sympati och stöd. Vi fattar beslut i stormötena och det finns varje dag något vi måste fatta beslut om, säger Abdel Dribla en av aktiva i UDEP.

 

Abdel har inte stora förhoppningar på att få gehör från Belgiens migrationsminister. Annemie Turtelboom, Belgiens Asyl och Migrationsminister tillhör partiet Open-VLD, Flemish Liberals and Democrats. Hon är emot en regularisering för att inte ge signaler till andra som vill komma till Europa. Hon vill inte ge asyl till Irakier och Afghaner heller. ” Jag är inte regulariserings minister” säger hon. För att bekämpa kriminalitet och fusk bland invandrare har hon genomfört särskilda elektroniska id kort för de invandrare som bor  i kommunen Retie nära staden Antwerpen. Hennes ambition är att alla invandrare i Belgien ska få speciella eID kort med fingeravtryck på.

 

Abdel säger att han jobbar från fyra på morgonen till fem på eftermiddagen för 30 euro. Lönen för svart arbete beror på vilken nationalitet man tillhör. De som kommer från t.ex. Bulgarien har sämre arbetsvillkor och mindre lön än marockanska arbetare. En stor del av de som är organiserade i UDEP arbetar inom den informella sektorn vars löner är en bråkdel av arbetare med arbetstillstånd. I Belgien får alla migranter som har fast jobb  uppehållstillstånd

 

- Jag är ambitiös, välutbildad och öppen. Jag vill röra mig fritt och arbeta med tillstånd. Jag är trött på att bli exploaterad. Jag vill inte leva i mörkret därför jag revolterar, säger Abdelouahed Dribla.

 

 

För mer bilder från ockupationen se: http://www.facebook.com/album.php?aid=2010488&l=eff6d&id=1308501290