No Border i Bryssel

I Bryssel pågår just nu  ett No Border-läger mot Fort Europa och för migranters och papperslösas rättigheter.

No Border är ett europeiskt nätverk som kämpar för en värld utan gränser och för allas rätt att bosätta sig var de vill och behöver. De senaste tio å ren har EUs yttre gränser stängts mer och mer för migranter samtidigt som de inre gränskontrollerna ökat dramatiskt.

No Border-lägret är en mötesplats där människor och nätverk möts för att utbyta erfarenheter och organisera sig mot EUs allt hå rdare migrationspolitik. Ett Europa med högre och högre murar (vad som även kallas Fort Europa) är en verklighet som omöjliggor för människor att ta sig legalt till Europa och som tvingar migranter att gå under jorden. Papperslösa fängslas och deporteras som om de vore kriminella när det egentligen är EU som bryter mot de mänskliga rättigheterna när människor nekas att söka asyl.

 

No Border uppmanar alla att sluta upp i kampen för alla människors rätt till asyl och fri rörlighet och mot den hå rdföra migrationspolitiken. Lägret h ålls i Bryssel med anledning av att Belgien är ordförande för EU detta halvå r och att må nga beslutande organ för EUs migrationspolitik finns i Bryssel,  som t.ex. EU-kommissionen.

Under veckan har flera aktioner ägt rum som demonstrationer och sambaspelningar med flygbladsutdelning etc. Inne på omradet för No Border-lägret och runt om i stan pågår föreläsningar, workshops samt konserter och filmvisningar. Ämnen som diskuteras är papperslösas självorganisering, kampen mot förvar och migrationspolitikens koppling till den kapitalitiska världsordningen. Mellan organisationer och grupper sker utbyten av erfarenheter kring organisering mot repressiv migrationspolitik i olika länder.

 

Demonstrationerna har bemötts av stor polisbrutalitet och redan innan onsdagens demonstration, organiserad av belgiska fackföreningar, greps ca 200 aktivister i "preventivt syfte", trots att det inte exiterar nå gon lag som tillå ter detta i Belgien. Under själva demonstrationen greps i stort sett alla No Border-aktivister och flera skadades så  allvarligt av polisen att de fick åka till sjukhus. Totalt arresterades 350 personer.

Se video från den fackliga demonstrationen här

 

Samma dag lyckades aktivister försena ett Frontexmöte med ca en timme. Frontex är EUs samordnande organ för framförallt yttre gränskontroll. På mötet skulle ytterligare finjusteringar av EUs gränskontroller diskuteras.

Se video av Frontex-blockad här

Imorgon lördag äger den stora No Border-demonstrationen rum där parollerna lyder: Inga gränser och Ingen människa är illegal. 

 

För mer information:

 

No Border Bryssel: http://www.noborderbxl.eu.org/?lang=en

Indymedia Bryssel: http://bxl.indymedia.org

 

Läs även Yelah:

"Migranternas existens avslöjar det kapitalistiska systemet" - intervju med deltagare på No Border

En öppning i stängslet - reportage från No Border