Massdeportation till Irak med chartrat plan från Göteborg

I förmiddags genomfördes en av de största massdeportationerna på senare år från Landvetters flygplats. Totalt ca 30 flyktingar flögs med ett specialchartrat plan till Bagdad direkt från Göteborg. En buss med flyktingar från förvaret i Stockholm samt två familjer från Jönköping och några personer från Halland hämtade upp de resterande 17 flyktingarna på förvaret i Kållered.

 

Många av de deporterade har bott länge i Sverige och har jobb och familj här. Majoriteten av dem är kurder och de utvisas till ett Irak där knappt en miljon människor har dött sen invasionen för sex år sedan.

Tidigt på morgonen samlades ett 40-tal demonstranter utanför förvaret i Kållered för att protestera mot deportationen och försöka stoppa den. Polisen var där redan innan demonstranterna och spärrade av ett stort område kring förvaret. Strax efter demonstranterna kom till platsen kom ytterligare poliser med åtta piketbussar plus ambulanser och räddningstjänst

 

 

Vid halv sextiden körde en stor buss med flyktingar från Stockholm in till förvaret. De hade körts från Stockholm för att även de deporteras med det chartrade planet till Bagdad. Personerna inne på förvaret gjorde motstånd när de skulle hämtas varpå polisen gick in och tog ut dem till bussen. Demonstranterna anvisades till en plats på parkeringen långt ifrån förvaret och hotades med omhändertagande om de inte gjorde som polisen sa.

 

 

När bussen med flyktingarna skulle köra ut från förvaret bildade polisen en korridor av pikébussar samt formade sig i kedjor framför demonstranterna för att hindra dem att göra något överhuvudtaget. Men när bussen skulle svänga ut på vägen tog sig många av demonstranterna genom poliskedjan och ställde sig i vägen för att hindra bussen att köra iväg med flyktingarna. Detta lyckades fördröja bussen men demonstranterna blev sedan hårdhänt bortknuffade av polisen. Bussen fortsatte köra medan polisen knuffade demonstranterna mot stenar längs vägen och tryckte ner flera demonstranter mot gatan.

 

Demonstranterna hindrades en lång stund från att åka iväg men följde sedan efter bussen till Landvetter flygplats. Inne på flygplatsen upplystes flygresenärer om att runt 30 irakiska flyktingar skulle deporteras från flygplatsen, och en banderoll med texten "Stoppa deportationerna" hölls upp.

 

De flyktingar som fanns i Kållered hade från början fått information om att planet skulle lyfta kl.8.00 men på grund av förseningarna lyfte det först kl.9.45. Ombord på planet fanns förutom de deporterade även ca 100 personer från Kriminalvårdens transporttjänst samt ett antal poliser för överlämnandet till de irakiska myndigheterna.

 

Massdeportationer av liknande slag skedde två gånger under hösten 2008 och gick även då till Irak samt till Mongoliet. Men det som skedde idag var den första i sin storleksordning i Västra Götaland. Göteborgs Fria Tidning skriver att Migrationsverket i år 2009 fått ett extra anslag på 40 miljoner kronor för att kunna verkställa att fler asylsökande återvänder till sina hemländer, och då särskilt flyktingar från Irak. Polisen kommer istället för att deportera flyktingar en och en börja använda sig av ett nytt system, där deportationerna sker i grupp.