Lampedusa brinner

Lampedusa, en liten ö i södra Italien, håller mer och mer på att förvandlas till ett koncentrationsläger för papperslösa. Ön militariseras alltmer, just nu finns 1000 poliser på 6000 invånare. Runt 1800 personer hålls inlåsta i en förläggning som är byggd för 450 personer. Varje år kommer tusentals papperslösa till ön, och siffrorna ökar sen det blev svårare att ta sig in i Europa via Spanien.

 

Boende i Lampedusa har gått ut i generalstrejk mot förhållandena för papperslösa på ön. Över 1000 personer har lyckats fly från förläggningen men ingen papperslös tillåts lämna ön. De papperslösa hålls kvar för att de inte ska kunna söka asyl, istället ska de deporteras direkt från Lampedusa.

 

Den 17 februari startade ett uppror på flyktingförläggningen vilket ledde till brand på grund av den undermåliga säkerheten. Migranterna fortsatte att hållas inlåsta medan förläggningen brann och upp emot 80 personer (60 migranter och 20 poliser ) uppges vara skadade.

 

Över hela Italien ordnas nu demonstrationer och i London anordnade No Borders protestmöten utanför italienska ambassaden den 26 februari i solidaritet med migranter i Lampedusa som hungerstrejkar och med invånare på Lampedusa som protesterar mot att deras ö håller på att bli ett stort koncentrationsläger.

 

För mer info se italienska indymedia, no borders london eller brittiska indymedia.