Kriminalvården i Skogome, Göteborg, öppnar specialbyggd avdelning byggd för migranter

 

I veckan slog en anställd vid Kriminalvården larm om att den nyinvigda anstalten i Skogome, Göteborg, öppnar med en specialbyggd avdelning för migranter.

 

Personer som har flytt, sökt skydd i Sverige och sedan nekats rätten att stanna här ska nu låsas in i celler som är mellan 8-10 kvadratmeter stora.

 

 

 

"Självskadeklienter, utåtagerande och våldsamma samt hotfulla asylsökanden skall numera alltså låsas in på ett riktigt fängelse av en myndighet som i vanliga fall tar hand om kriminella med liknande beteenden. Skillnaden är att asylsökanden agerar våldsamt på grund av den rädsla som en framstående utvisning skapar, kriminella agerar våldsamt på grund av andra mer utforskade kriminogena faktorer."

 

Den anställde skriver det på sin blogg efter att ha läst en artikel där Kriminalvården berömmer sig själva över att på uppdrag av Migrationsverket skapat denna avdelning. I media har det däremot inte hörts ett knyst.

 

Presschefen Linda Romanus på Kriminalvården menar att det hela inte varit en nyhet värd att gå ut med eftersom samarbetet de två myndigheterna emellan inte är nytt. Även detta enligt den anställdes blogg.

Läs blogginlägget här: https://sallstromism.wordpress.com/2012/09/23/kriminalvarden-oppnar-flyktingfangelse-utan-att-meddela-allmanheten/

 

Redan idag placeras många asylsökanden i häktet. Att öppna en helt ny avdelning på ett fängelse endast till för asylsökande är att gå ytterligare ett steg längre. Det är oacceptabelt och förnekar de allra mest grundläggande mänskliga rättigheterna.

 

 

 

Via Aktion mot Deporation Malmö: http://www.aktionmotdeportation.se/post/186