Hårdare retorik kring EU:s gränser

Runt om i Bulgarien syns just nu en tydlig uppvisning av den rasistiska politik och retorik som EU för. En kampanj, sponsrad av EU:s ”European Return Fund”, med huvudbudskapet ”Om du är illegal, är du bara en skugga”, kan ses på affischer vid gränserna, men även på stora billboards som kantar motorvägarna. Dessa affischer följs också upp med annat kampanjmaterial, bl a en broschyr som går att läsa här.

 

I denna broschyr kan vi både läsa direkta lögner som ”If you are an economic emigrant, you should know that you are under the protection of no law” och ett raljerande “But how can we help you if you are just a shadow? And we can’t know each other”. Och det fortsätter I samma anda genom hela texten, har du inte kommit till EU på ett “legalt” sätt är du inte värd någonting. Att EU aktivt arbetar för att i princip göra det omöjligt att ta sig hit på ett legalt sätt, om det så är fångläger i Libyen eller hindrande av båtflyktingar i Medelhavet, nämns såklart ingenting. Våldet drabbar den enskilde samtidigt som ansvaret för människor i ett oerhört svårt läge läggs på denne individ.

 

Att EU för en rasistisk politik är inte något nytt, men vi kan nu se hur retoriken hårdnar allt mer. Inte bara av enskilda politiker och partier, utan även i mer officiella sammanhang.

 

Stoppa EU:s rasistiska och våldsamma politik! För en värld utan gränser!