Flottilj av aktivister ska stoppa massdöden i Medelhavet

Boats4People är en internationell direktaktion som planeras och genomförs av ett flertal afrikanska och europeiska organisationer.

 

De senaste åren har de afrikanska och europeiska organisationerna försökt förmå sina respektive regeringar att ingripa mot det stora antalet dödsfall utanför EUs kustgränser. Europas ovilja att släppa in flyktingar och migranter medför förlisningar och dödsolyckor på medelhavet. Enligt FNs siffror har över 2000 personer drunknat, bara i år.

 

Aktionen kommer att bestå av en flottilj båtar som seglar från Rom till Tunisien. Det kommer att vara ungefär 15 personer i varje båt, projektansvariga söker fortfarande fler deltagare och båtar till seglatsen.

 

Genom att ena flera organisationer från flera länder hoppas de på att få en kraftfullare röst och kunna påverka de stora internationella organen.

 

Boats4People ska uppmuntra medier och politiker att fördöma de tragedier som äger rum på haven. Aktionen kommer också att rikta strålkastarna mot hur Frontex, gränsvakter och Nato struntar i att undsätta båtar med flyktingar i sjönöd.

 

De vill också utöka solidariteten mellan kontinenterna, när det gäller migration och migranters rättigheter.

 

Mer information om Boats4People kan fås genom att mejla till coord@migreurop.org