Deportation till Irak stoppad - än så länge

Imorse skulle fem irakier förflyttas från Migrationsverkets förvar i Kållered till förvaret i Märsta för att deporteras till Baghdad nu på onsdag 19 januari.

Femton asylsökande på förvaret i Hus 1 i Kållered hungerstrejkar sedan i onsdags för rätten till asyl.

En irakier försökte ta sitt liv nu inatt efter kl.03, han barrikaderade sig i rökrummet i Hus 1 och försökte skära upp halspulsådern. Han övermannades till slut av polisen och fördes till häktet. Han hann inte bli allvarligt skadad, kroppsligt sett. Mannen är från Mosul i Irak, ett av de områden som UNHCR på det bestämdaste avråder från att återavvisa till. Han har ansökt om inhibition (uppskjuten avvisning) hos Europadomstolen för Mänskliga Rättigheter, ECHR, men inte hunnit få svar ännu från domstolen.

Ingen av de uppåt 30 irakier som ska utvisas med Baghdadplanet 19 januari har hunnit få svar på sina ansökningar till ECHR.

 

Nu på morgonen samlades asylrättsrörelsen i Göteborg för att blockera den planerade förflyttningen av de irakier som ska skickas till Bagdad på onsdag.De fick besked om att den var avblåst och åkte därifrån på förmiddagen men fick sedan komma tillbaka på kvällen då det kommit information om att polisen på nytt försökte förflytta de deportationshotade irakierna. Fram tills onsdag kommer det behövas folk som hindrar den planerade deportationen.

 

Vi kräver att Migrationsverket visar respekt för Europadomstolen för Mänskliga Rättigheter och gör som alla länder i Europa, utom Sverige och tre till, inställ alla avvisningar till Irak tills dess Domstolen hunnit bedöma säkerhetsläget i landet!

Visa respekt för människors liv! Visa respekt för asylrätten!

Irakiska Asylkommittén
Ingen Människa Är Illegal
Aktion Mot Deportation-Göteborg

 

GP: Aktion hindrade avvisning

SVT Västnytt: Aktion stoppade avvisningstransport