Deportation stoppades tillfälligt!


Ett tiotal aktivister samlades igår 11 maj utanför förvaret i Kållered för att stoppa en tvångsutvisning av två irakiska flyktingar. De skulle flyga med Turkish Airlines efter att SAS vid två tillfällen vägrat flygningen. Kvällen innan och under dagen kontaktades Turkish Airlines av ett stort antal människor med uppmaningen att flygbolaget inte skulle medverka i deportationen.

 

I lördags fördes två irakiska flyktingar från förvaret i Kållered till flygplatsen för att utvisas med ordinarie SAS flyg som först skulle landa i Turkiet och sedan vidare mot Bagdad. Då piloterna förstod att det handlade om tvångsutvisning vägrade de att ta med flyktingarna till Turkiet.

När utvisningen misslyckades bokades ny biljett med Turkish Airlines och flyget skulle lyfta igår eftermiddag men efter påtryckningar drog sig flygbolaget ur.

 

Flygbolagen får oftast ersättning när de flyger reguljära flyg med asylsökande som utvisas med tvång. 
Vi tycker inte att det är flygbolagens och piloters uppgift att genomföra beslut som dömts ut som människorättskränkande av Europarådet, FN och många andra organisationer som värnar mänskliga rättigheter. Alla människor har rätt att leva i fred och säkerhet, oavsett nationalitet och härkomst. De irakier som svenska staten med tvång skickar till Irak berövas den rätten. De har kommit till Sverige i flykt från krig, förföljelse och tortyr och det finns inget för dem att återvända till.

 

De asylsökande som skulle utvisas idag är kvar på förvaret i Kållered tillsammans med tjugotal andra irakiska flyktingar som väntar på en massdeportation som ska ske i slutet av maj. Deportationerna borde inte få ske och asylsökande borde inte sitta inlåsta som brottslingar.

 

Vi beundrar piloters och personalens civilkurage! 
Det är modigt att säga nej och vi önskar att många, många fler vågade göra just det.Aktion mot deportation Göteborg 
Aktion mot deportation Skåne
www.aktionmotdeportation.se

 

Artikel i Göteborgs fria: http://www.goteborgsfria.nu/artikel/88194