1300 flyktingar bröt sig ut ur förläggning i Italien

I lördags 24 januari lyckades ca 1300 flyktingar ta sig ut ur flyktingförläggning och förbi polisavspärrningar i Lampedusa, Italien. De marscherade sedan mot centrum skrikandes "Frihet" och "Hjälp oss". De flesta har nu återvänt till flyktingförläggningen som är det enda stället de kan bo på, men de är nu fria att komma och gå som de vill. 78 kvinnor har flyttats till ex-NATO-basen Loran och 16 kvinnor hungerstrejkar i protest mot att bli deporterade.

 

Nästan 2000 personer hade tvingats tränga ihop sig i flyktingförläggningen som egentligen bara rymmer ca 850 personer. Den italienske inrikesministern Maroni vägrade låta dem flytta till andra delar av Italien då han anser att deras fall ska lösas och ev. deportationer ska ske direkt från Lampedusa.

 

Lampedusa, en liten ö söder om Sicilien i södra Italien, har blivit en av de nya första anhalterna för många av de flyktingar som kommer i båtar från den nordafrikanska kusten, sen de spanska gränskontrollerna blivit allt hårdare och brutalare. Det så kallade  "Centre of first reception" i Lampedusa fungerar även som ett "Centre of identification and expulsion". Inrikesminister Maroni vill att ett till "Centre of identification and expulsion", ska öppnas, något som både flyktingarna och de bofasta på ön protesterar mot. I helgen samlades mer än 4000 personer i en demonstration mot situationen för flyktingar på ön.

 

Organisationer som Amnesty International, Rädda barnen , Läkare utan gränser och även FNs flyktingorgan UnCHR har uttryckt sin oro över de grova kränkningar mot mänskliga rättigheter som förekommer på ön.

 

Video från förläggningen.